Sacituzumab govitekan v zdravljenju trojno negativnega raka dojk

Bolniki z neoperabilnim lokalno napredovalim ali razsejanim trojno negativnim rakom dojk, ki so bili predhodno zdravljeni z dvema ali več linijami sistemskega zdravljenja, so dobili pomembno terapevtsko možnost. Njena učinkovitost je bila preizkušana v odprti randomizirani raziskavi faze III ASCENT. Zbrali smo najpomembnejše podatke.

Preberi članek
Selitev zaviralcev CDK 4/6 v dopolnilno zdravljenje?

Pri obravnavi HR+/HER2- raka dojk si veliko obetajo od zaviralcev CDK 4/6, ki se po ugodnih rezultatih zdravljenja razsejanega raka zdaj preizkušajo tudi v dopolnilnem zdravljenju. Simona Borštnar, dr. med., spec. internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana je nanizala nekaj do zdaj znanih dokazov.

Rezultati raziskave RxPonder

Rezultati raziskave RxPonder, objavljeni na mednarodnem srečanju 2020 San Antonio Breast Cancer Symposium, so prinesli pomemben dokaz o vlogi dopolnilne kemoterapije pri hormonsko odvisnem HER2-negativnem raku dojk, razširjenem v največ tri bezgavke.

E-izobraževanje: Everolimus vs. alpelizib pri razsejanem HR+ in HER2- raku dojk
Novosti v zdravljenju trojno negativnega raka dojk

Doc. dr. Boštjan Šeruga, dr. med., iz OI Ljubljana se je v videu dotaknil vprašanja, kako optimalno uporabiti razpoložljivo kemoterapijo in kako izboljšati njeno učinkovitost pri trojno negativnem raku dojk, predstavil nekaj nedavnih spoznanj s področja imunoterapije in nanizal terapevtske novosti, ki se uveljavljajo.

14 sklopov celostne rehabilitacije

Doc. dr. Lorna Zadravec Zaletel, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana je pripravila pregled 14 sklopov celostne rehabilitacije bolnic z rakom dojk. Kdo vse naj sodeluje pri obravnavi?

Celostna rehabilitacija od postavitve diagnoze do konca življenja

Predvidoma čez eno leto bodo začeli izvajati celostno rehabilitacijo za vse bolnice, ki jih na Onkološkem inštitutu Ljubljana zdravijo zaradi raka dojk. O napredku prizadevanj za boljšo kakovost življenja onkoloških bolnikov smo se pogovarjali z doc. dr. Lorno Zaletel Zadravec, dr. med., prof. dr. Nikolo Bešićem, dr. med., in doc. dr. Eriko Matos, dr. med.

Stereotaktično obsevanje pri raku dojk

Stereotaktično obsevanje v radioterapijo vstopa z velikimi in hitrimi koraki, ki jim rezultati raziskav težko sledijo, saj je za analizo koristi zdravljenja v posamezni raziskavi treba počakati vsaj nekaj let. Najnovejša spoznanja je strnila doc. dr. Tanja Marinko, dr. med.

E-izobraževanje: Rak dojk – zakaj je pomembno poznati biološke značilnosti
Pot zdravil

Od inovacije do predpisovanja in farmakovigilance – pot zdravila smo strnili v infografiki. Vsebina je del strokovnega članka "Zagotavljanje dostopa do zdravil: kako preoblikovati cene, povračilo in nabavo?"

ESMO 2020: še nekaj pomembnejših zaključkov

Zbrali smo še tri vidnejše študije nedavno zaključenega virtualnega kongresa Evropskega združenja za internistično onkologijo s področja zdravljenja raka dojk in obetavnih novih terapevtskih možnosti.

Hitrejši dostop do učinkovitih onkoloških zdravil

Čeprav je bolnikom v Sloveniji na voljo večina novih onkoloških zdravil, je treba za dostop do njih čakati v povprečju več kot dve leti. Glede na to, da nanje čakajo večinoma bolniki z napredovalo rakavo boleznijo, je ta čas predolg. Zato bi si vsi želeli poiskati učinkovitejše mehanizme za hitrejši dostop.

PIK3CA in AKT1 ter usmerjeno zdravljenje ILC

Obetamo si lahko, da bo leto 2021 prineslo potrditev, naj določanje mutacij PIK3CA in AKT1 postane standardni del klinične prakse pri bolnicah z invazivnim lobularnim karcinomom dojk. Asist. Domen Ribnikar, dr. med., spec. internistične onkologije iz OI Ljubljana, vodi raziskovalni projekt s tem ciljem.

Izbira HT pri HR+ HER2- metastatskem raku dojk

Doc. dr. Cvetka Grašič Kuhar, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana je pripravila algoritem, ki narekuje optimalno izbiro hormonske terapije glede na različne poteke metastatske bolezni.

Onkološki inštitut Ljubljana na ASCO 2020

Tudi na letošnjem kongresu ASCO je sodeloval Onkološki inštitut Ljubljana. Dr. Simona Borštnar, dr. med., je strnila podrobnosti treh najvidnejših na ASCO vključenih raziskav na področju zdravljenja raka dojk in genetskega testiranja slovenskih bolnic z rakom dojk. Rezultati slednjega so pokazali presenetljivo statistiko.

E-izobraževanje: Visceralna bolezen in visceralna kriza
Onkologija v Novi Gorici čaka boljše čase

»Obvladovanje raka v severnoprimorski regiji je trd oreh, zelo težko je biti sam na periferiji,« je iskrena dr. Mojca Humar, dr. med., spec. int. onkologije, vodja Odseka za hematologijo in onkologijo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer opravijo več kot 2.000 pregledov letno. Toda prednosti, ki jih regionalni center prinaša slovenski onkologiji, so vredne vztrajanja.

ASCO: Zgodnje lokalno zdravljenje in metastatski rak dojk

Ali je operacija primarnega tumorja pri na novo diagnosticiranem metastatskem raku dojk smotrna? To je po besedah Marine Čakš, dr. med., spec. interne onkologije, z Oddelka za onkologijo v UKC Maribor pereče vprašanje, na katerega pa plenarno predavanje na letošnjem kongresu ASCO ni odgovorilo pritrdilno.

Mejniki pri zdravljenju metastatskega raka dojk

ASCO 2020: Precizno nad raka dojk

Letošnje srečanje Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO) je potekalo virtualno. Da se giblje v smer vse bolj individualiziranega sistemskega zdravljenja, nam je potrdil asist. Domen Ribnikar, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}