Vloga ctDNA v adjuvantnem zdravljenju kolorektalnega raka

Kaj o tem obetajočem prognostičnem in potencialno prediktivnem biomarkerju pravijo raziskave in kako so se dokazi prenesli v klinično prakso? Kdaj bi bilo pri bolnikih z rakom debelega črevesa in danke najbolj optimalno preverjati ctDNA? Infografika zajema predstavitev prednosti in omejitev, kot jih je ponudil kongres ASCO GI.

Preberi članek
Katerih korakov pri diagnostiki ne smemo preskočiti?

Nespecifični in raznoliki simptomi raka debelega črevesa in danke lahko predstavljajo izziv. Kam usmeriti pozornost in katera je najbolj optimalna pot do hitre in dokončne potrditve bolezni? Odgovarja prim. Zdenko Kikec, dr. med., specialist interne medicine, vodja onkološke ambulante v SB Slovenj Gradec.

ESMO 2022: področje raka prebavil doživlja dinamičen razvoj

Še nekaj zanimivih podatkov letošnjega kongresa ESMO smo zbrali s treh terapevtskih področij: raka žolčnega sistema, raka želodca in gastroezofagealnega prehoda ter raka trebušne slinavke.

Kar je pred leti veljalo za inoperabilno, postaja operabilno

V predoperativno in kirurško zdravljenje lokalno napredovalega in recidivnega raka danke so bile uvedene pomembne novosti. Še vedno pa imajo te operacije veliko morbiditeto in negativen vpliv na kakovost življenja bolnikov. Piše dr. Erik Brecelj, dr. med., spec. abd. in spl. kirurgije z OI Ljubljana.

Od okužbe z bakterijo Helicobacter pylori do raka želodca

Dobro poznavanje tega dejavnika tveganja za razvoj raka želodca in odkrivanje zgodnjih predrakavih sprememb sta ključna, poudarja asist. Jan Drnovšek, dr. med., iz KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Laparoskopska elektrokemoterapija pri zdravljenju HCC

Slovenski raziskovalci so prvi opisali laparoskopsko elektrokemoterapijo pri zdravljenju hepatocelularnega karcinoma. Nedavna objava je po besedah prof. dr. Maje Čemažar, univ. dipl. biol., vodje sektorja za raziskovanje in izobraževanje na OI Ljubljana, eden njihovih najpomembnejših dosežkov leta.

Glavni poudarki 12. Šole tumorjev prebavil

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., in predstojnica sektorja internistične onkologije prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., sta pripravili izčrpen pregled novosti pri zdravljenju prebavnih rakov, ki so zaznamovale nedavno Šolo tumorjev prebavil.

Rak debelega črevesa in danke: izpostavljeno na ASCO in ESMO 2022

Raziskave NICHE-2, FRESCO-2, SAMCO-PRODIGE 54, PARADIGM in DYNAMIC so bile v zadnjih mesecih deležne največ zanimanja. Med naštetimi raziskavami še posebej izstopa prva, ki kaže velik potencial, da bi lahko proučevana neoadjuvantna terapija v prihodnje spreminjala klinično prakso.

BTC in HCC: katera spoznanja so prispevale nedavne raziskave?

Izbrali smo nekaj vidnejših študij, predstavljenih na kongresih organizacij ASCO in ESMO GI, ki nakazujejo spremembe pri obravnavi raka žolčnega sistema (BTC) in neresektabilnega hepatocelularnega raka (HCC).

Rak želodca in požiralnika: vsi pomembni rezultati na enem mestu

Vabljeni k ogledu terapevtskih prelomnic letošnjega leta, strnjenih v pregledno tabelo. Izbor in povzetek raziskav je opravila Katja Leskovšek, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Novosti v obravnavi tumorjev jeter na HPB-konziliju

Odslej je za kakovostnejšo obravnavo na voljo spletni obrazec za prijavljanje bolnikov na hepato-pankreatiko-biliarni konzilij. Spremembe predstavljata Gašper Boltežar, dr. med., in asist. dr. Alojz Šmid, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Z analizo humanega mikrobioma do vzrokov bolezni

Črevesna mikrobiota vpliva na številna avtoimunska in rakava obolenja, na debelost in na vrsto presnovnih ter nevroloških bolezni. Prof. dr. Blaž Stres z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z interdisciplinarno skupino išče nove načine njihovega odkrivanja in raziskovanja njihovega izvora.

Kakšno je poznavanje imunoterapije in prognoze raka?

Hiter napredek onkološkega zdravljenja, ki ga je prinesel tudi razvoj imunoterapije, za bolnike pa tudi zdravnike neonkologe nemalokrat pomeni težavo. Slabo je prepoznavanje prognoz, terapij, ki so na voljo, pa tudi njihovih potencialnih stranskih učinkov. Kaj sta ugotovili dve zanimivi raziskavi, predstavljeni na letošnjem kongresu ESMO?

ASCO 2021: Odmevnejše s področja raka prebavil

Povzeli smo rezultate ključnih raziskav s področja zdravljenja bolnikov z napredovalim ploščatoceličnim rakom požiralnika in razsejanim HER2-pozitivnim rakom želodca, predstavljenih na letošnjem ASCO kongresu.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}