Premiki pri zdravljenju gastrointestinalnih tumorjev

Predstavljamo nekaj raziskav s področja raka danke in hepatocelularnega karcinoma, ki so na letošnjem kongresu ASCO vzbudile zanimanje. Z optimizmom navdaja zdravilo, ki širi svoj domet ter izkazuje varnost in učinkovitost pri zdravljenju različnih solidnih tumorjev.

Preberi članek
Karcinoidni sindrom: česa ne smemo spregledati?

Stresorji, kot so anestezija ali operativni posegi, lahko pri bolniku s karcinoidnim sindromom sprožijo potencialno življenje ogrožajočo karcinoidno krizo. Zbrali smo ključne poudarke pravočasne diagnostike, presejanja in zdravljenja.

Premiki pri zdravljenju gastrointestinalnih tumorjev

Predstavljamo nekaj raziskav s področja raka danke in hepatocelularnega karcinoma, ki so na letošnjem kongresu ASCO vzbudile zanimanje. Z optimizmom navdaja zdravilo, ki širi svoj domet ter izkazuje varnost in učinkovitost pri zdravljenju različnih solidnih tumorjev.

O vlogi minimalno invazivne kirurgije pri raku trebušne slinavke

Pomanjkanje prospektivnih randomiziranih raziskav poraja številna vprašanja o učinkovitosti in varnosti minimalno invazivne distalne pankreatektomije pri bolnikih z rakom trebušne slinavke. Mednarodna raziskava DIPLOMA, predstavljena na kongresu ASCO, je ponudila dokaz, ki so ga nekateri težko pričakovali.

Obravnava RDČD pri mladih doživlja preobrat

Delež rakov debelega črevesa in danke (RDČD), odkritih v napredovalem stadiju, je pri mlajših od 50 let večji kot v populaciji starejših bolnikov. Dr. Neva Volk, dr. med., spec. interne medicine in internistične onkologije z OI Ljubljana je komentirala razloge za zaskrbljujoč trend in predstavila prve mednarodne smernice obravnave RDČD pri mladih, ki so izšle lansko jesen.

SBRT jeter: pregled napredka zadnjih petih let

Kaj so prednosti stereotaktične radioterapije jetrnih metastaz in primarnih jetrnih tumorjev? Kakšne izzive prinaša ta metoda? Kako se rezultati njenega izvajanja na OI Ljubljana primerjajo s podatki iz literature? Odgovore so strnile tri specialistke onkologije z radioterapijo: izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., Nina Boc, dr. med., in mag. Ajra Šečerov Ermenc, dr. med.

Rak požiralnika: dolgo časa pričakovani premiki

Eno vidnejših novosti v obravnavi raka požiralnika je prispevala dvojno slepa randomizirana klinična raziskava faze III CheckMate 577. Nežka Hribernik, dr. med., spec. internistične onkologije z OI Ljubljana, je v pogovoru predstavila podrobnosti in druge novosti.

Z analizo humanega mikrobioma do vzrokov bolezni

Črevesna mikrobiota vpliva na številna avtoimunska in rakava obolenja, na debelost in na vrsto presnovnih ter nevroloških bolezni. Prof. dr. Blaž Stres z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z interdisciplinarno skupino išče nove načine njihovega odkrivanja in raziskovanja njihovega izvora.

Kakšno je poznavanje imunoterapije in prognoze raka?

Hiter napredek onkološkega zdravljenja, ki ga je prinesel tudi razvoj imunoterapije, za bolnike pa tudi zdravnike neonkologe nemalokrat pomeni težavo. Slabo je prepoznavanje prognoz, terapij, ki so na voljo, pa tudi njihovih potencialnih stranskih učinkov. Kaj sta ugotovili dve zanimivi raziskavi, predstavljeni na letošnjem kongresu ESMO?

ASCO 2021: Odmevnejše s področja raka prebavil

Povzeli smo rezultate ključnih raziskav s področja zdravljenja bolnikov z napredovalim ploščatoceličnim rakom požiralnika in razsejanim HER2-pozitivnim rakom želodca, predstavljenih na letošnjem ASCO kongresu.

Za sladkorno boleznijo je lahko skrit tudi rak trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke lahko ostaja skrit za novo diagnosticirano sladkorno boleznijo ali akutnim pankreatitisom, sum nanj lahko zbudi tudi pojav venske tromboze, opozarja prim. Zdenko Kikec, dr. med., iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Specialist interne medicine je predstavil razloge za velikokrat predolgo pot do diagnoze in posledično omejene možnosti zdravljenja raka trebušne slinavke.

ESMO 2020: Nove možnosti za bolnike z napredovalim rakom zgornjih prebavil

Katere raziskave so bile izpostavljene na letošnjem kongresu Evropskega združenja za internistično onkologijo na področju raka želodca in požiralnika? Predstavljamo tri raziskave, ki dokazujejo učinkovitost in varnost imunoloških zdravil (zaviralcev PD-1) v kombinaciji s kemoterapijo v prvem redu zdravljenja bolnikov z napredovalim rakom zgornjih prebavil ter s tem ponujajo nove možnosti zdravljenja za te bolnike, ki imajo sicer zelo slabo prognozo.

Rak trebušne slinavke – kdaj pomisliti nanj?

Na enem mestu smo zbrali pregled glavnih opozorilnih znakov in dejavnikov tveganja za pomoč pri prepoznavanju in napotitvi bolnikov s sumom na raka trebušne slinavke. Povzetek je pripravil prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologinjo UKC Ljubljana.

Presejanje za raka trebušne slinavke

Večino rakov trebušne slinavke odkrijejo v napredovali fazi. Kljub napredku v diagnostiki in onkološkem zdravljenju je petletno preživetje okoli treh odstotkov, kar se v zadnjih 20 letih ni spremenilo. Zdaj v ospredje stopa presejanje, pravi prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}