Nova priporočila za obravnavo jetrnoceličnega karcinoma

V publikaciji Gastroenterolog so izšla obsežna domača priporočila za obravnavo jetrnoceličnega karcinoma. Predstavljeni algoritem zajema razvrstitev za določanje stadija bolezni in načrtovanje zdravljenj po barcelonski klasifikaciji BCLC (Barcelona Clinic Liver Cancer).

CLDN18.2: novi potencialni molekularni biomarker

Claudin-18.2 (CLDN18.2) kaže potencial pri zdravljenju napredovalega adenokarcinoma želodca in gastroezofagealnega prehoda. Zbrali smo dokaze dveh pomembnih raziskav faze III, ki sta pri bolnikih s CLDN18.2 pozitivnim tumorjem v prvem redu zdravljenja z zolbetuksimabom dosegli primarna cilja. Spodbudno novo usmeritev pa podpirajo še rezultati metaanalize z letošnjega kongresa ASCO GI.

Karcinoidni sindrom: česa ne smemo spregledati?

Stresorji, kot so anestezija ali operativni posegi, lahko pri bolniku s karcinoidnim sindromom sprožijo potencialno življenje ogrožajočo karcinoidno krizo. Zbrali smo ključne poudarke pravočasne diagnostike, presejanja in zdravljenja.

Vloga ctDNA v adjuvantnem zdravljenju kolorektalnega raka

Kaj o tem obetajočem prognostičnem in potencialno prediktivnem biomarkerju pravijo raziskave in kako so se dokazi prenesli v klinično prakso? Kdaj bi bilo pri bolnikih z rakom debelega črevesa in danke najbolj optimalno preverjati ctDNA? Infografika zajema predstavitev prednosti in omejitev, kot jih je ponudil kongres ASCO GI.

Od okužbe z bakterijo Helicobacter pylori do raka želodca

Dobro poznavanje tega dejavnika tveganja za razvoj raka želodca in odkrivanje zgodnjih predrakavih sprememb sta ključna, poudarja asist. Jan Drnovšek, dr. med., iz KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Rak želodca in požiralnika: vsi pomembni rezultati na enem mestu

Vabljeni k ogledu terapevtskih prelomnic letošnjega leta, strnjenih v pregledno tabelo. Izbor in povzetek raziskav je opravila Katja Leskovšek, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Rak trebušne slinavke – kdaj pomisliti nanj?

Na enem mestu smo zbrali pregled glavnih opozorilnih znakov in dejavnikov tveganja za pomoč pri prepoznavanju in napotitvi bolnikov s sumom na raka trebušne slinavke. Povzetek je pripravil prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologinjo UKC Ljubljana.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}