CLDN18.2: novi potencialni molekularni biomarker

Claudin-18.2 (CLDN18.2) kaže potencial pri zdravljenju napredovalega adenokarcinoma želodca in gastroezofagealnega prehoda. Zbrali smo dokaze dveh pomembnih raziskav faze III, ki sta pri bolnikih s CLDN18.2 pozitivnim tumorjem v prvem redu zdravljenja z zolbetuksimabom dosegli primarna cilja. Spodbudno novo usmeritev pa podpirajo še rezultati metaanalize z letošnjega kongresa ASCO GI.

Preberi članek
BTC in HCC: katera spoznanja so prispevale nedavne raziskave?

Izbrali smo nekaj vidnejših študij, predstavljenih na kongresih organizacij ASCO in ESMO GI, ki nakazujejo spremembe pri obravnavi raka žolčnega sistema (BTC) in neresektabilnega hepatocelularnega raka (HCC).

Novosti v obravnavi tumorjev jeter na HPB-konziliju

Odslej je za kakovostnejšo obravnavo na voljo spletni obrazec za prijavljanje bolnikov na hepato-pankreatiko-biliarni konzilij. Spremembe predstavljata Gašper Boltežar, dr. med., in asist. dr. Alojz Šmid, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Z analizo humanega mikrobioma do vzrokov bolezni

Črevesna mikrobiota vpliva na številna avtoimunska in rakava obolenja, na debelost in na vrsto presnovnih ter nevroloških bolezni. Prof. dr. Blaž Stres z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z interdisciplinarno skupino išče nove načine njihovega odkrivanja in raziskovanja njihovega izvora.

Kakšno je poznavanje imunoterapije in prognoze raka?

Hiter napredek onkološkega zdravljenja, ki ga je prinesel tudi razvoj imunoterapije, za bolnike pa tudi zdravnike neonkologe nemalokrat pomeni težavo. Slabo je prepoznavanje prognoz, terapij, ki so na voljo, pa tudi njihovih potencialnih stranskih učinkov. Kaj sta ugotovili dve zanimivi raziskavi, predstavljeni na letošnjem kongresu ESMO?

ASCO 2021: Odmevnejše s področja raka prebavil

Povzeli smo rezultate ključnih raziskav s področja zdravljenja bolnikov z napredovalim ploščatoceličnim rakom požiralnika in razsejanim HER2-pozitivnim rakom želodca, predstavljenih na letošnjem ASCO kongresu.

Za sladkorno boleznijo je lahko skrit tudi rak trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke lahko ostaja skrit za novo diagnosticirano sladkorno boleznijo ali akutnim pankreatitisom, sum nanj lahko zbudi tudi pojav venske tromboze, opozarja prim. Zdenko Kikec, dr. med., iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Specialist interne medicine je predstavil razloge za velikokrat predolgo pot do diagnoze in posledično omejene možnosti zdravljenja raka trebušne slinavke.

ESMO 2020: Nove možnosti za bolnike z napredovalim rakom zgornjih prebavil

Katere raziskave so bile izpostavljene na letošnjem kongresu Evropskega združenja za internistično onkologijo na področju raka želodca in požiralnika? Predstavljamo tri raziskave, ki dokazujejo učinkovitost in varnost imunoloških zdravil (zaviralcev PD-1) v kombinaciji s kemoterapijo v prvem redu zdravljenja bolnikov z napredovalim rakom zgornjih prebavil ter s tem ponujajo nove možnosti zdravljenja za te bolnike, ki imajo sicer zelo slabo prognozo.

Rak trebušne slinavke – kdaj pomisliti nanj?

Na enem mestu smo zbrali pregled glavnih opozorilnih znakov in dejavnikov tveganja za pomoč pri prepoznavanju in napotitvi bolnikov s sumom na raka trebušne slinavke. Povzetek je pripravil prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologinjo UKC Ljubljana.

Presejanje za raka trebušne slinavke

Večino rakov trebušne slinavke odkrijejo v napredovali fazi. Kljub napredku v diagnostiki in onkološkem zdravljenju je petletno preživetje okoli treh odstotkov, kar se v zadnjih 20 letih ni spremenilo. Zdaj v ospredje stopa presejanje, pravi prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}