Članki

Novosti o obravnavi in zdravljenju raka dojk.

Primarno sistemsko zdravljenje in korist ohranitvene kirurgije

V začetku leta je v publikaciji The Lancet izšel prispevek o kirurški ohranitvi dojk in aksilarnih bezgavk po primarnem sistemskem zdravljenju bolnic z zgodnjim rakom dojk. Prispevek, ki prinaša novo orodje za klinično prakso, je zgleden primer multidisciplinarnosti, mednarodnega povezovanja ter sodelovanja združenj bolnikov in stroke.

Potrebujemo nove, kakovostnejše študije obravnave limfedema

Veljavne smernice za obravnavo limfedema so zastarele, opravljene študije slabe kakovosti in zelo raznolike, pogosto je vključenih premalo ljudi, težava je tudi spremljanje učinkovitosti, piše doc. dr. Nataša Kos, dr. med., specialistka FRM. Tudi študij, ki bi ocenjevale kakovost življenja bolnikov, je malo.

E-izobraževanje: Imunoonkologija pri raku dojk
Selitev zaviralcev CDK 4/6 v dopolnilno zdravljenje?

Pri obravnavi HR+/HER2- raka dojk si veliko obetajo od zaviralcev CDK 4/6, ki se po ugodnih rezultatih zdravljenja razsejanega raka zdaj preizkušajo tudi v dopolnilnem zdravljenju. Simona Borštnar, dr. med., spec. internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana je nanizala nekaj do zdaj znanih dokazov.

Rezultati raziskave RxPonder

Rezultati raziskave RxPonder, objavljeni na mednarodnem srečanju 2020 San Antonio Breast Cancer Symposium, so prinesli pomemben dokaz o vlogi dopolnilne kemoterapije pri hormonsko odvisnem HER2-negativnem raku dojk, razširjenem v največ tri bezgavke.

E-izobraževanje: Everolimus vs. alpelizib pri razsejanem HR+ in HER2- raku dojk
Celostna rehabilitacija od postavitve diagnoze do konca življenja

Predvidoma čez eno leto bodo začeli izvajati celostno rehabilitacijo za vse bolnice, ki jih na Onkološkem inštitutu Ljubljana zdravijo zaradi raka dojk. O napredku prizadevanj za boljšo kakovost življenja onkoloških bolnikov smo se pogovarjali z doc. dr. Lorno Zaletel Zadravec, dr. med., prof. dr. Nikolo Bešićem, dr. med., in doc. dr. Eriko Matos, dr. med.

Stereotaktično obsevanje pri raku dojk

Stereotaktično obsevanje v radioterapijo vstopa z velikimi in hitrimi koraki, ki jim rezultati raziskav težko sledijo, saj je za analizo koristi zdravljenja v posamezni raziskavi treba počakati vsaj nekaj let. Najnovejša spoznanja je strnila doc. dr. Tanja Marinko, dr. med.

E-izobraževanje: Rak dojk – zakaj je pomembno poznati biološke značilnosti
ESMO 2020: še nekaj pomembnejših zaključkov

Zbrali smo še tri vidnejše študije nedavno zaključenega virtualnega kongresa Evropskega združenja za internistično onkologijo s področja zdravljenja raka dojk in obetavnih novih terapevtskih možnosti.

Hitrejši dostop do učinkovitih onkoloških zdravil

Čeprav je bolnikom v Sloveniji na voljo večina novih onkoloških zdravil, je treba za dostop do njih čakati v povprečju več kot dve leti. Glede na to, da nanje čakajo večinoma bolniki z napredovalo rakavo boleznijo, je ta čas predolg. Zato bi si vsi želeli poiskati učinkovitejše mehanizme za hitrejši dostop.

PIK3CA in AKT1 ter usmerjeno zdravljenje ILC

Obetamo si lahko, da bo leto 2021 prineslo potrditev, naj določanje mutacij PIK3CA in AKT1 postane standardni del klinične prakse pri bolnicah z invazivnim lobularnim karcinomom dojk. Asist. Domen Ribnikar, dr. med., spec. internistične onkologije iz OI Ljubljana, vodi raziskovalni projekt s tem ciljem.

E-izobraževanje: Visceralna bolezen in visceralna kriza
Onkologija v Novi Gorici čaka boljše čase

»Obvladovanje raka v severnoprimorski regiji je trd oreh, zelo težko je biti sam na periferiji,« je iskrena dr. Mojca Humar, dr. med., spec. int. onkologije, vodja Odseka za hematologijo in onkologijo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer opravijo več kot 2.000 pregledov letno. Toda prednosti, ki jih regionalni center prinaša slovenski onkologiji, so vredne vztrajanja.

ASCO: Zgodnje lokalno zdravljenje in metastatski rak dojk

Ali je operacija primarnega tumorja pri na novo diagnosticiranem metastatskem raku dojk smotrna? To je po besedah Marine Čakš, dr. med., spec. interne onkologije, z Oddelka za onkologijo v UKC Maribor pereče vprašanje, na katerega pa plenarno predavanje na letošnjem kongresu ASCO ni odgovorilo pritrdilno.

ASCO 2020: Precizno nad raka dojk

Letošnje srečanje Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO) je potekalo virtualno. Da se giblje v smer vse bolj individualiziranega sistemskega zdravljenja, nam je potrdil asist. Domen Ribnikar, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Nadomestno hormonsko zdravljenje in povečano tveganje za raka dojk

Revija Lancet je objavila metaanalizo, ki je pokazala povečano tveganje za raka dojk pri ženskah po menopavzi glede na vrsto in trajanje prejetega nadomestnega hormonskega zdravljenja (NHZ).

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}