Članki

Novosti o obravnavi in zdravljenju raka dojk.

Olaparib pri zgodnjem raku dojk z mutacijo BRCA1 ali BRCA2

Dobili smo spodbudne prve rezultate raziskave OlympiA faze III o učinkovitosti in varnosti dopolnilnega zdravljenja z olaparibom pri bolnicah in bolnikih z zgodnjim HER2- rakom dojk z germinalno mutacijo BRCA1 ali BRCA2 in velikim tveganjem za ponovitev bolezni. Kaj poudarjajo ugotovitve?

E-izobraževanje: Stereotaktično obsevanje in rak dojk
Pandemija je še bolj izpostavila neenakosti

Evropa je v zadnjem desetletju pomembno napredovala pri obravnavi raka dojk. Kljub napredku pa ne moremo mimo neenakosti med državami in z njo povezanih izzivov. Kaj je v ospredje postavila mednarodna raziskava, ki jo je lani izvedla evropska zveza Europa Donna, da bi ocenila trenutno stanje v 34 državah?

St. Gallen 2021: eno najpomembnejših letnih srečanj, ki je utrlo pot smernicam

Najzanimivejši del letošnje sanktgallenske konference o raku dojk je bila tudi tokrat okrogla miza, na kateri so najvidnejši strokovnjaki glasovali o vprašanjih, na katera še nimamo jasnega odgovora. Katere so dileme pri sistemskem zdravljenju zgodnjega raka dojk, o katerih so razpravljali in glasovali? Piše doc. dr. Erika Matos, dr. med, spec. internistične onkologije iz Onkološkega inštituta Ljubljana.

Cepljenje bolnikov z rakavimi boleznimi

Čimprejšnje cepljenje proti covid-19 smernice in stroka priporočajo vsem onkološkim bolnikom ne glede na to, s kakšno terapijo se zdravijo in ali so v fazi aktivnega zdravljenja oziroma v fazi sledenja, poudarja strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, specialistka onkologije in radioterapije izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med.

E-izobraževanje: Podaljšana dopolnilna endokrina terapija pri zgodnjem raku dojk
Primarno sistemsko zdravljenje in korist ohranitvene kirurgije

V začetku leta je v publikaciji The Lancet izšel prispevek o kirurški ohranitvi dojk in aksilarnih bezgavk po primarnem sistemskem zdravljenju bolnic z zgodnjim rakom dojk. Prispevek, ki prinaša novo orodje za klinično prakso, je zgleden primer multidisciplinarnosti, mednarodnega povezovanja ter sodelovanja združenj bolnikov in stroke.

Potrebujemo nove, kakovostnejše študije obravnave limfedema

Veljavne smernice za obravnavo limfedema so zastarele, opravljene študije slabe kakovosti in zelo raznolike, pogosto je vključenih premalo ljudi, težava je tudi spremljanje učinkovitosti, piše doc. dr. Nataša Kos, dr. med., specialistka FRM. Tudi študij, ki bi ocenjevale kakovost življenja bolnikov, je malo.

E-izobraževanje: Imunoonkologija pri raku dojk
Selitev zaviralcev CDK 4/6 v dopolnilno zdravljenje?

Pri obravnavi HR+/HER2- raka dojk si veliko obetajo od zaviralcev CDK 4/6, ki se po ugodnih rezultatih zdravljenja razsejanega raka zdaj preizkušajo tudi v dopolnilnem zdravljenju. Simona Borštnar, dr. med., spec. internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana je nanizala nekaj do zdaj znanih dokazov.

Rezultati raziskave RxPonder

Rezultati raziskave RxPonder, objavljeni na mednarodnem srečanju 2020 San Antonio Breast Cancer Symposium, so prinesli pomemben dokaz o vlogi dopolnilne kemoterapije pri hormonsko odvisnem HER2-negativnem raku dojk, razširjenem v največ tri bezgavke.

E-izobraževanje: Everolimus vs. alpelizib pri razsejanem HR+ in HER2- raku dojk
Celostna rehabilitacija od postavitve diagnoze do konca življenja

Predvidoma čez eno leto bodo začeli izvajati celostno rehabilitacijo za vse bolnice, ki jih na Onkološkem inštitutu Ljubljana zdravijo zaradi raka dojk. O napredku prizadevanj za boljšo kakovost življenja onkoloških bolnikov smo se pogovarjali z doc. dr. Lorno Zaletel Zadravec, dr. med., prof. dr. Nikolo Bešićem, dr. med., in doc. dr. Eriko Matos, dr. med.

Stereotaktično obsevanje pri raku dojk

Stereotaktično obsevanje v radioterapijo vstopa z velikimi in hitrimi koraki, ki jim rezultati raziskav težko sledijo, saj je za analizo koristi zdravljenja v posamezni raziskavi treba počakati vsaj nekaj let. Najnovejša spoznanja je strnila doc. dr. Tanja Marinko, dr. med.

E-izobraževanje: Rak dojk – zakaj je pomembno poznati biološke značilnosti
ESMO 2020: še nekaj pomembnejših zaključkov

Zbrali smo še tri vidnejše študije nedavno zaključenega virtualnega kongresa Evropskega združenja za internistično onkologijo s področja zdravljenja raka dojk in obetavnih novih terapevtskih možnosti.

Hitrejši dostop do učinkovitih onkoloških zdravil

Čeprav je bolnikom v Sloveniji na voljo večina novih onkoloških zdravil, je treba za dostop do njih čakati v povprečju več kot dve leti. Glede na to, da nanje čakajo večinoma bolniki z napredovalo rakavo boleznijo, je ta čas predolg. Zato bi si vsi želeli poiskati učinkovitejše mehanizme za hitrejši dostop.

PIK3CA in AKT1 ter usmerjeno zdravljenje ILC

Obetamo si lahko, da bo leto 2021 prineslo potrditev, naj določanje mutacij PIK3CA in AKT1 postane standardni del klinične prakse pri bolnicah z invazivnim lobularnim karcinomom dojk. Asist. Domen Ribnikar, dr. med., spec. internistične onkologije iz OI Ljubljana, vodi raziskovalni projekt s tem ciljem.

E-izobraževanje: Visceralna bolezen in visceralna kriza
Onkologija v Novi Gorici čaka boljše čase

»Obvladovanje raka v severnoprimorski regiji je trd oreh, zelo težko je biti sam na periferiji,« je iskrena dr. Mojca Humar, dr. med., spec. int. onkologije, vodja Odseka za hematologijo in onkologijo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer opravijo več kot 2.000 pregledov letno. Toda prednosti, ki jih regionalni center prinaša slovenski onkologiji, so vredne vztrajanja.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}