Rak požiralnika: dolgo časa pričakovani premiki

Eno vidnejših novosti v obravnavi raka požiralnika je prispevala dvojno slepa randomizirana klinična raziskava faze III CheckMate 577. Nežka Hribernik, dr. med., spec. internistične onkologije z OI Ljubljana, je v pogovoru predstavila podrobnosti in druge novosti.

Kar je pred leti veljalo za inoperabilno, postaja operabilno

V predoperativno in kirurško zdravljenje lokalno napredovalega in recidivnega raka danke so bile uvedene pomembne novosti. Še vedno pa imajo te operacije veliko morbiditeto in negativen vpliv na kakovost življenja bolnikov. Piše dr. Erik Brecelj, dr. med., spec. abd. in spl. kirurgije z OI Ljubljana.

Rak debelega črevesa in danke: izpostavljeno na ASCO in ESMO 2022

Raziskave NICHE-2, FRESCO-2, SAMCO-PRODIGE 54, PARADIGM in DYNAMIC so bile v zadnjih mesecih deležne največ zanimanja. Med naštetimi raziskavami še posebej izstopa prva, ki kaže velik potencial, da bi lahko proučevana neoadjuvantna terapija v prihodnje spreminjala klinično prakso.

BTC in HCC: katera spoznanja so prispevale nedavne raziskave?

Izbrali smo nekaj vidnejših študij, predstavljenih na kongresih organizacij ASCO in ESMO GI, ki nakazujejo spremembe pri obravnavi raka žolčnega sistema (BTC) in neresektabilnega hepatocelularnega raka (HCC).

Novosti v obravnavi tumorjev jeter na HPB-konziliju

Odslej je za kakovostnejšo obravnavo na voljo spletni obrazec za prijavljanje bolnikov na hepato-pankreatiko-biliarni konzilij. Spremembe predstavljata Gašper Boltežar, dr. med., in asist. dr. Alojz Šmid, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Kakšno je poznavanje imunoterapije in prognoze raka?

Hiter napredek onkološkega zdravljenja, ki ga je prinesel tudi razvoj imunoterapije, za bolnike pa tudi zdravnike neonkologe nemalokrat pomeni težavo. Slabo je prepoznavanje prognoz, terapij, ki so na voljo, pa tudi njihovih potencialnih stranskih učinkov. Kaj sta ugotovili dve zanimivi raziskavi, predstavljeni na letošnjem kongresu ESMO?

ASCO 2021: Odmevnejše s področja raka prebavil

Povzeli smo rezultate ključnih raziskav s področja zdravljenja bolnikov z napredovalim ploščatoceličnim rakom požiralnika in razsejanim HER2-pozitivnim rakom želodca, predstavljenih na letošnjem ASCO kongresu.

ESMO 2020: Nove možnosti za bolnike z napredovalim rakom zgornjih prebavil

Katere raziskave so bile izpostavljene na letošnjem kongresu Evropskega združenja za internistično onkologijo na področju raka želodca in požiralnika? Predstavljamo tri raziskave, ki dokazujejo učinkovitost in varnost imunoloških zdravil (zaviralcev PD-1) v kombinaciji s kemoterapijo v prvem redu zdravljenja bolnikov z napredovalim rakom zgornjih prebavil ter s tem ponujajo nove možnosti zdravljenja za te bolnike, ki imajo sicer zelo slabo prognozo.

Presejanje za raka trebušne slinavke

Večino rakov trebušne slinavke odkrijejo v napredovali fazi. Kljub napredku v diagnostiki in onkološkem zdravljenju je petletno preživetje okoli treh odstotkov, kar se v zadnjih 20 letih ni spremenilo. Zdaj v ospredje stopa presejanje, pravi prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}