Kaj bo spreminjalo klinično prakso po kongresu EHA?

Rezultati predstavljenih raziskav letošnjega kongresa EHA so pomembni za preživetje bolnikov s kronično limfocitno levkemijo in diseminiranim plazmocitomom ter amiloidozo lahkih verig, obetajo pa tudi spremembe in dopolnitve smernic. Kongres je spremljala prim. Nataša Fikfak, dr. med., spec. interne medicine in hematologije s SB dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Kaj bo spreminjalo klinično prakso v zdravljenju raka pljuč?

Na letošnjem kongresu ASCO je bilo predstavljenih veliko pomembnih raziskav, ki bodo spreminjale redno klinično prakso tudi na področju zdravljenja raka pljuč. Katja Mohorčič, dr. med., spec. pnevmologije iz Klinike Golnik, je komentirala raziskave iz zdravljenja perioperativnega resektabilnega in metastatskega NDRP, izpostavila pa je tudi nekaj inovativnih pristopov v zdravljenju. 

Revolucija zdravljenja s PKMC

Z današnjimi zdravili lahko omogočimo presaditev s krvotvornimi matičnimi celicami (PKMC) tistim bolnikom, ki jim to zdravljenje najbolj koristi. Vstopili smo v novo ero zdravljenja, ki temelji na preprečevanju bolezni gostitelja proti presadku (GVHD), varnosti in kvaliteti ter izboljšanju preživetja bolnikov s krvnimi obolenji, razlaga Polona Novak, dr. med., spec. hematologije s KO za hematologijo UKC Ljubljana.

Kaj je odmevalo na ASH o zdravljenju KLL?

Na kongresu so bili prvič predstavljeni podatki o učinkovitosti zdravljenja zaviralcev BTK v primerjavi z venetoklaksom pri zdravljenju bolnikov s kronično limfocitno levkemijo (KLL) ali majhnim limfocitnim limfomom. Ključne ugotovitve raziskave je povzela Romana Rotdajč, dr. med., spec. interne medicine iz SB Murska Sobota, ki je kongres spremljala v živo.

Kako optimalno obravnavati bolnike z multiplimi primarnimi tumorji?

Zakaj bi se morali več pogovarjati o pojavu multiplih primarnih tumorjev pri enem bolniku? Katere so ključne težave v obravnavi in kako bolnike optimalno obravnavati? Odgovarja doc. dr. Mirjana Rajer, dr. med., spec. internistične onkologije in onkologije z radioterapijo s KO za hematologijo UKC Ljubljana.

Premiki v zdravljenju diseminiranega plazmocitoma s CAR-T

Kam se usmerjajo raziskave o učinkovitosti zdravljenja s CAR-T pri diseminiranem plazmocitomu? Pri katerih bolnikih je pričakovati največje učinke? Odgovore ponuja letošnji kongres ASH 2022, ki ga v živo spremlja tudi prof. dr. Matjaž Sever, dr. med., spec. interne medicine in hematologije s KO za hematologijo UKC Ljubljana.

O eksperimentalnih protokolih zdravljenja KLL

Letošnji kongres Evropskega združenja za hematologijo (EHA) je spremljala Frosina Krstanoska, dr. med., spec. interne medicine in hematologije ter FECSM iz SB Slovenj Gradec. Pod drobnogled je vzela biološke in translacijske raziskave o kronični limfocitni levkemiji (KLL).

Bolnik ne sme čakati

Kakšni so naslednji koraki pri zdravljenju s terapijo CAR-T, razloži prof. dr. Samo Zver, dr. med., predstojnik Oddelka za hematologijo UKC Ljubljana. Kdaj je pričakovati slovenski vektor in kakšna bo prihodnost zdravljenja v Sloveniji?

ASH 2021: v ospredju epidemija covida-19

Kako zdraviti bolnike s krvnim rakom ob sočasni obolelosti z virusom SARS-CoV-2, je bila po poročanju prim. Nataše Fikfak, dr. med., iz SB dr. Franca Derganca Nova Gorica, ena najbolj odmevnih tem, ki je zaznamovala letošnji kongres ASH. Skupno sporočilo zdravljenja KLL pa je bilo podaljševanje preživetja bolnikov. Kdaj izbrati kontinuirano in kdaj časovno omejeno zdravljenje?

CAR-T: kje smo in kam gremo?

Kakšne so dosedanje izkušnje z zdravljenjem s CAR-T pri naših bolnikih in s katerimi ključnimi izzivi se soočamo, da bi lahko v Sloveniji sami izdelali celice CAR-T za klinično uporabo, razlaga prof. dr. Samo Zver, dr. med., spec. interne medicine in hematologije, predstojnik KO za hematologijo z UKC Ljubljana.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}