Najodmevnejše tri raziskave

V sodelovanju z Valentino Jerič Horvat, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana smo zbrali podatke raziskav, ki so bile med najbolj citiranimi po kongresu ASCO GU. Kako lahko rezultati analiz CONTACT-02, AMBASSADOR in GETUG-AFU 18 klinikom olajšajo odločitve pri zdravljenju bolnikov z rakom prostate in urotelija?

Kaj lahko v naslednjih letih pričakujemo pri presejanju za RP?

Je enotna evropska strategija organiziranega presejanja za raka prostate (RP) mogoča? Na kongresu EMUC23 je priznani prof. Hendrik Van Poppel, dr. med., spec. urologije iz Belgije poudaril, da smo ji vse bližje. Predstavil je projekt PRAISE-U, ki oblikuje evropski algoritem za zgodnje odkrivanje RP. Kako bodo ideje izvedljive pri nas?

Rak prostate: izpostavljeno na ESMO 2023

Preberite najpomembnejše in strnjene rezultate kliničnih raziskav PSMAfore, ENZA-p, KEYNOTE-641 in EMBARK. Zanimanja so deležni tudi dokazi učinkovitosti adjuvantne radioterapije v primerjavi s spremljanjem in reševalno radioterapijo ob biokemični ponovitvi bolezni. Kateri pristop po radikalni prostatektomiji zagotavlja boljše izide?

Izbrane štiri na kratko

Oglejte si strnjeno predstavitev najnovejših rezultatov kliničnih raziskav TALAPRO-2, CASCARA, STARTAR in NCT03047135 z olaparibom, predstavljenih na letošnjem kongresu ASCO. Vsebino je pripravila Valentina Jerič Horvat, dr. med., z OI Ljubljana.

Posodobljene smernice EAU 2023: diagnostika raka ledvičnih celic

Večino rakov ledvičnih celic odkrijemo naključno pri slikovni diagnostiki druge simptomatike abdomna. Pri 30 % simptomatskih bolnikov nastopi paraneoplastični sindrom. Kako lahko z diagnostiko izboljšamo izide zdravljenja? Kam nas usmerjajo najnovejši dokazi?

Varen odlog zdravljenja in umik zastarele paradigme

Po 15 letih spremljanja je bila umrljivost vseh bolnikov zaradi raka prostate majhna ne glede na izbrano obravnavo, tj. aktivno opazovanje, kirurški poseg z radikalno prostatektomijo ali radioterapijo, sporočajo rezultati raziskave ProtecT, predstavljeni na nedavnem kongresu EAU. Prikazali smo vzporedne rezultate.

Rezultati raziskav na področju raka prostate (2. del)

Dr. Luka Čavka, dr. med., iz UKC Maribor je v drugem delu pripravil niz raziskav pri bolnikih z razsejanim hormonsko odvisnim rakom prostate in z lokaliziranim rakom z visokim tveganjem za razsoj. Vabljeni k ogledu strnjenega pregleda aktualnih rezultatov, predstavljenih na letošnjem kongresu ESMO.

Rezultati raziskav na področju raka prostate (1. del)

Dr. Luka Čavka, dr. med., iz UKC Maribor je pripravil niz ugotovitev pri bolnikih z razsejanim proti kastraciji odpornim rakom prostate, predstavljenih na letošnjem kongresu ESMO. Vabljeni k ogledu strnjenega pregleda aktualnih rezultatov.

Robotska kirurgija pri raku sečnega mehurja: novi dokazi

Ali robotsko asistirana kirurgija izboljša pooperativne izide bolnikov z nemetastatskim rakom sečnega mehurja? Oglejte si odgovor, ki ga razkriva prvonagrajeni onkološki abstrakt kongresa EAU22.

Vrednost ctDNA med zdravljenjem

So vrednosti cirkulirajoče tumorske dna (ctDNA) v plazmi bolnikov med zdravljenjem z zaviralci androgene signalne poti povezane z izhodom mKORP? Valentina Jerič Horvat, dr. med., je v infografiki povzela rezultate nedavne raziskave, ki prispeva odgovor na to vprašanje.

Rezultati raziskav zdravljenja raka prostate (2. del)

Oglejte si še drugi del raziskav, predstavljenih na letošnjem kongresu ASCO GU. Ta preglednica povzema raziskave pri bolnikih z razsejanim hormonsko občutljivim rakom prostate in z lokaliziranim rakom z visokim tveganjem za razvoj. Vsebino je izbral in pripravil dr. Luka Čavka, dr. med., iz UKC Maribor.

Rezultati raziskav zdravljenja raka prostate (1. del)

Zbrali smo podatke o zasnovi in rezultatih 14 intervencijskih raziskav s področja zdravljenja raka prostate, predstavljenih na letošnjem kongresu ASCO GU. Preglednica povzema raziskave pri bolnikih z razsejanim proti kastraciji odpornim rakom prostate. Vsebino je izbral in pripravil dr. Luka Čavka, dr. med.

Novosti in dileme pri diagnostiki raka prostate

Prim. doc. dr. Dejan Bratuš, dr. med., spec. urologije iz UKC Maribor je na IV. urološkem simpoziju predstavil, katera diagnostična orodja podpirajo aktualna priporočila EAU in kako jih vrednotijo izkušnje iz klinične prakse. Strnjen povzetek njegovega predavanja si lahko ogledate v infografiki.

18 odmevnih raziskav kongresa ESMO 2021

Pripravili smo obsežen povzetek na ESMO predstavljenih raziskav pri bolnikih z rKORP, KORP, rHORP in HORP. Vsaka raziskava je poleg ključnih rezultatov opremljena s podatkom o fazi, številu vključenih bolnikov in vključitvenih kriterijih.

CARD, VISION in TheraP: kaj pokaže primerjava?

Kongres EAU21 je prispeval 180 aktualnih vsebin. Med predavanji, ki oblikujejo klinično prakso, smo izbrali pregled treh raziskav, ki so dokazale pomembno izboljšanje preživetje bolnikov z rKORP. Vabljeni k ogledu zaključkov mednarodno priznane specialistke internistične onkologije prof. dr. Silke Gillessen.

Novosti na ASCO 2021

Zdravljenje genitourinarnih rakov z rakom prostate na čelu je doseglo kar nekaj pozitivnih premikov. V obsežni preglednici smo brali novosti. Klik na posamezno raziskavo vas bo preusmeril na vir povzetka v knjižnici ASCO 2021.

Izpostavljeno na ASCO GU 2021

Dr. Breda Škrbinc, dr. med., spec. internistične onkologije iz Onkološkega inštituta Ljubljana je zbrala in predstavila tri vidnejše zaključke kongresa ASCO GU, vezane na zaviralce hormonskih signalnih poti, tarčne zaviralce PARP in radiofarmake.

Raziskava EUPROMS o kakovost življenja bolnikov

V strokovnih krogih odmevna raziskava EUPROMS je prva raziskava o kakovosti življenja po raku prostate, ki so jo zasnovali bolniki.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}