Kako do najprimernejših odločitev o zdravljenju?

Evropski projekt 4D PICTURE, pri katerem sodeluje tudi OI Ljubljana, s pomočjo umetne inteligence in baz podatkov iz različnih držav razvija napredno prognostično orodje za sprejemanje odločitev v onkološkem zdravljenju. Njegove cilje predstavlja doc. dr. Barbara Perić, dr. med., spec. splošne kirurgije z OI Ljubljana.

Nevronske mreže in strojno učenje pri prepoznavanju kožnih tumorjev

Z nevronskimi mrežami in strojnim učenjem je mogoče mejne lezije hitreje in prej opredeliti, razlaga Branko Pirš, dr. med., spec. dermatovenerologije iz Dermacentra. Kateri so trenutni izzivi klinični uporabe? Je to prihodnost zgodnjega odkrivanja kožnih tumorjev?

Vroče teme o zdravljenju melanoma na letošnjem ASCO

Zakaj so bile raziskave o adjuvantnem in neoadjuvantnem zdravljenju malignega melanoma najbolj vroča tema letošnjega kongresa, komentira prof. dr. Renata Zaucha, dr. med., spec. klinične onkologije in radiologije iz Medicinske fakultete Gdansk. Kako bodo novi podatki vplivali na klinično prakso? Kaj je novega o sekvenciranju terapije?

Melanom in klinične raziskave na Onkološkem inštitutu

V sektorju za internistično onkologijo Onkološkega inštituta so v teku štiri nove raziskave na translacijski ravni, ki jih podrobneje predstavi dr. Tanja Mesti, dr. med. V raziskavah bodo iskali biooznačevalce, ki bi lahko imeli pomemben prognostični in prediktivni pomen v zdravljenju melanoma.

Prof. dr. Janja Ocvirk o obetih sprememb v klinični praksi

Kateri so standardi sistemskega zdravljenja glede na mutacijo melanoma, je razložila prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., spec. internistične onkologije, ki je komentirala tudi najvidnejše raziskave z letošnjega kongresa ASCO, ki bodo najverjetneje spreminjale smernice zdravljenja.

Aktualni izzivi pri zdravljenju kožnih rakov

O novostih v sistemskem zdravljenju kožnih tumorjev in boljših obetih za bolnike je spregovorila prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., spec. internistične onkologije. Poudarila je, da se je v času epidemije covid-19 zmanjšala incidenca kožnih tumorjev. To pa najverjetneje pomeni, da je v prihodnje pričakovati več bolnikov s težjim bremenom bolezni.

Z dopolnilnim zdravljenjem v stadiju 3 do še več ozdravitev

Z nemškim strokovnjam prof. dr. Dirkom Schadendorfom, dr. med., smo se na 16. šoli melanoma v Ljubljani pogovarjali o napredku v zdravljenju malignega melanoma, kako uspešno je dopolilno zdravljenje v stadiju 3 in kaj svetovati bolnikom glede neželenih učinkov.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.

}